4.00

Τι είναι ο γαϊδουράγκαθο;

Έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 2.000 χρόνια. Το φυτό είναι εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου και μέλος της οικογένειας των φυτών Asteraceae, το οποίο περιλαμβάνει επίσης και άλλα φυτά, όπως ηλιοτρόπια και μαργαρίτες. Ο Διοσκουρίδης ήταν ο πρώτος που περιγράφει τις θεραπευτικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου από το έτος 40 π.χ.

Εξαντλημένο

Κωδικός προϊόντος: ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ Κατηγορία:

Περιγραφή

Τι είναι ο γαϊδουράγκαθο;

Tο  έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 2.000 χρόνια. Το φυτό είναι εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου και μέλος της οικογένειας των φυτών Asteraceae, το οποίο περιλαμβάνει επίσης και άλλα φυτά, όπως ηλιοτρόπια και μαργαρίτες. Ο Διοσκουρίδης ήταν ο πρώτος που περιγράφει τις θεραπευτικές ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου από το έτος 40 π.χ.

Το  γαϊδουράγκαθο παίρνει το όνομά του από το γαλακτώδες-λευκό υγρό που τρέχει από τα φύλλα του φυτού όταν συνθλίβονται. Τά  φύλλα του φυτού έχουν επίσης ένα στίγμα λευκό  που τους κάνει να φαίνονται σαν να έχουν  γάλα.

Ποια είναι τα οφέλη  στην υγεία .

Ως αντιοξειδωτικό, τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου  είναι παρόμοια με άλλα θρεπτικά που θεραπεύουν, όπως η βιταμίνη Ε ή η βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κάποιας  νόσου. Περιέχει  υψηλά επίπεδα λιποφιλικών εκχυλισμάτων  στους σπόρους του φυτού, τα οποία δρουν ως βιοφλαβανοειδή αντιοξειδωτικά που αυξάνουν την ανοσία και επιβραδύνουν το οξειδωτικό στρες.

Το γαϊδουράγκαθο συμβάλλει  στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και την προστασία του ήπατος από βλάβες. Η σιλαμαρίνη, η οποία προέρχεται από το φυτό  έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως φυσική θεραπεία για ασθένειες του ήπατος λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης .

Δρά ώς φυσικός υποστηρικτής του  ήπατος και αποτοξικοποιητής και μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων του ήπατος όπως κίρρωση, ίκτερο και ηπατίτιδα, καθώς και προβλήματα της χοληδόχου κύστης. Το συκώτι συνεχώς εργάζεται σκληρά για να μας βοηθήσει καί να μας υπερασπιστεί από τις τοξίνες που είναι κοινές στην καθημερινή μας ζωή, ενεργώντας σαν φίλτρο και αφαιρώντας βλαβερές ουσίες από το σώμα. Τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου έχουν δείξει ότι μειώνουν ή και αντιστρέφουν τη βλάβη στο ήπαρ που προκαλείται από συνταγογραφούμενα φάρμακα, χρήση οινοπνεύματος, αντιβιοτικά, ρύπανση, βαρέα μέταλλα και ούτω καθεξής.

Κορυφαία 6 οφέλη του γαϊδουράγκαθου.

  1. Αποτοξίνωση του ήπατος

Βοηθά στην αποκατάσταση των ηπατικών κυττάρων ενώ αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα που υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω του ήπατος. Αποβάλλει τις  επιβλαβείς τοξίνες  πού είναι συνέπεια της κατανάλωσης αλκοόλ, των φυτοφαρμάκων πού κρύβουν τά τρόφιμα, των βαρέων μετάλλων στην παροχή νερού μας, της ρύπανσης τού αέρα που αναπνέουμε κ.α.

Το ήπαρ είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο εσωτερικό μας όργανο και είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση ορισμένων ουσιαστικών λειτουργιών αποτοξίνωσης. Η κατάσταση του αίματός μας σε όλο το σώμα εξαρτάται κυρίως από την υγεία του ήπατος μας. Ως «καθαριστής αίματος», το ήπαρ πρέπει να καθαρίζει ενεργά το αίμα κάθε μέρα για να υποστηρίξει σχεδόν κάθε σύστημα στο σώμα μας.

Το συκώτι βοηθά στην απομάκρυνση βλαβερών ουσιών από το αίμα μας, βοηθά στην παραγωγή ορμονών, αποτοξινώνει το σώμα, απελευθερώνει γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος για να δώσει στο σώμα μας σταθερή ενέργεια και απελευθερώνει χολή στο λεπτό έντερο, έτσι ώστε το λίπος να απορροφηθεί από τα τρόφιμα. Μπορείτε να δείτε  τώρα γιατί η κακή ηπατική λειτουργία μπορεί να δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα!!!!!!!!

 

 

 

 

Το γαϊδουράγκαθο έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για διάφορες ασθένειες του ήπατος, όπως:

  •     αλκοολική ηπατική νόσο
  •     οξεία και χρόνια ηπατίτιδα
  •     προκαλούμενες  ασθένειες από τοξίνες ήπατος
  1. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο

Το γαϊδουράγκαθο  είναι μια υψηλή πηγή του αντιοξειδωτικού φλαβονοειδούς που ονομάζεται σιλυμαρίνη, η οποία αποτελείται ουσιαστικά από διάφορες άλλες δραστικές ενώσεις γνωστές ως φλαβολινάνες. Η σιλυμαρίνη συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμώντας την καταστροφή του DNA και αναστρέφοντας την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου.

Το 2007  οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα διαπίστωσαν ότι:

Υπάρχουν ισχυρά προκλινικά στοιχεία για τα ηπατοπροστατευτικά και αντικαρκινογόνα αποτελέσματα της σιλυμαρίνης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων σε ανθρώπινο προστάτη, δέρμα, στήθος και τραχηλικά κύτταρα.

Περίπου 50 τοις εκατό έως 70 τοις εκατό των μορίων της σιλυμαρίνης που υπάρχουν στο γαϊδουράγκαθο είναι ο τύπος που ονομάζεται σιλυβίνη, επίσης γνωστός ως σιλυλινίνη. Αυτό το αντιοξειδωτικό διεγείρει τη σύνθεση πρωτεϊνών και αλλάζει το εξωτερικό στρώμα των υγιεινών κυττάρων, διατηρώντας τα προστατευμένα από βλάβες και μεταλλάξεις. Αναστέλλει τις τοξίνες  του σώματος. Βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων και εξουδετερώνει τις βλαβερές συνέπειες των ρύπων, των χημικών ουσιών και των βαρέων μετάλλων που μπορούν να προκαλέσουν «βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες».

Η σιλυμαρίνη δρα ως προστατευτικό του καρκίνου επειδή είναι «ένας παράγοντας αποκλεισμού τοξινών» και αναστέλλει τη δέσμευση των τοξινών στους υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης, σύμφωνα με ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής και Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Magna Graecia. (6)

  1. Μπορεί να βοηθήσει χαμηλότερη χοληστερόλη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Η.Π.Α. θεωρεί ότι το γαϊδουράγκαθο είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες, ωφελεί την υγεία της καρδιάς και βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης μειώνοντας τη φλεγμονή, καθαρίζοντας το αίμα και αποτρέποντας την οξειδωτική καταπόνηση στο εσωτερικό των αρτηριών.

Παρόλο που απαιτείται ακόμα πιο τυπική έρευνα, οι προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι όταν χρησιμοποιείται σιλυμαρίνη (εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου) σε συνδυασμό με άλλες παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας, η συνολική χοληστερόλη, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL ή “κακή”) χοληστερόλη και τριγλυκερίδια  μειώνονται κατά πολύ.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο ή την πρόληψη του διαβήτη

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, υπάρχει κάποια συναρπαστική έρευνα που δείχνει ότι η λήψη σιλυμαρίνης, της κύριας χημικής ουσίας που απαντάται στον γαϊδουράγκαθο, μαζί με συμβατικές θεραπείες, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων του διαβήτη βοηθώντας με τον γλυκαιμικό έλεγχο. Η πολύτιμη επίδραση των αντιοξειδωτικών που βρέθηκαν στον γαϊδουράγκαθο έχει αναφερθεί σε πειραματικές και κλινικές μελέτες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με αντοχή στην ινσουλίνη. Μια μελέτη του 2006 που διεξήχθη από το Τμήμα Φαρμακολογίας στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Φαρμάκων διαπίστωσε ότι όταν οι διαβητικοί ασθενείς έλαβαν εκχύλισμα σιλυμαρίνης σε περίοδο τεσσάρων μηνών, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα  και τα επίπεδα ινσουλίνης τους βελτιώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή το ήπαρ είναι εν μέρει υπεύθυνο για τη ρύθμιση των ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα , κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των χολόλιθων

Το ήπαρ είναι ένα σημαντικό πεπτικό όργανο, βοηθώντας τα θρεπτικά συστατικά και τις τοξίνες που εισέρχονται στο σώμα μας μέσω των τροφίμων, του ύδατος και του αέρα. Επειδή το συκώτι και άλλα πεπτικά όργανα – όπως η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, τα έντερα και τα νεφρά – συνεργάζονται στενά για να βελτιώσουν την υγεία του ήπατος,το γαϊδουράγκαθο  είναι επίσης σε θέση να βοηθήσει στην πρόληψη των χολόλιθων και των πετρωμάτων στα νεφρά.

Αν και η έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα είναι περιορισμένη, λόγω της ικανότητας του γαϊδουράγκαθου να αυξάνει τη ροή της χολής και να βοηθά το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη στην αποτοξίνωση, μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη των χολόλιθων. Οι χολόλιθοι σχηματίζονται όταν η χοληστερόλη και άλλες ουσίες μέσα στη χολή σας συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό είναι προβληματικό επειδή μπορεί να γίνει πιο στερεό και να κατατεθεί στην εσωτερική επένδυση της χοληδόχου κύστης σας.

  1. Έχει θαυματουργά αποτελέσματα

Τα αντιοξειδωτικά  βοηθούν στην πρόληψη βλαβών  σε όλο το σώμα και απομακρύνουν τους ρύπους και τα απόβλητα από το αίμα και το πεπτικό σύστημα, το βότανο μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Αυτό ισχύει τόσο για την επιφάνεια του δέρματός σας όσο και για τα όργανα σας, καθώς τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν το σώμα σας από χρόνιες ασθένειες.

Η κατανάλωση βάμματος γαϊδουράγκαθου ή τσαγιού  μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και των βλαβών του δέρματος, όπως σκούρες κηλίδες, ρυτίδες, γραμμές και αποχρωματισμός. Παρόλο που η έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα είναι περιορισμένη, μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο Photochemistry and Photobiology διαπίστωσε ότι η σιλυμαρίνη προστατεύει το δέρμα των ποντικών που προκαλείται από υπεριώδη οξειδωτικό στρες και μειωμένα λευκοκύτταρα που προάγουν μια φλεγμονώδη απόκριση. Έτσι, αν αναρωτιέστε εάν το γαϊδουράγκαθο είναι καλό για το δέρμα σας, η απάντηση μπορεί να είναι ναι λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.